Jeg synes vi er SÅ seje i havelauget og alle jer, der støtter op om os.
Vi havde de sidste museumsgæster med på rundvisning i november og vi havde de første med i lørdags. Det er KUN 3 måneder, hvor der ikke er blevet formidlet fra haven. Det er SÅ VIGTIGT det vi går og laver i den have. Om I brænder skilte op, laver heng, luger, sår småplanter hjemme, vander, høster, sår, graver grøntsager ned i kulen, leverer møg, renser frø, planter om, laver brændenældesnor, reperere bænke, oversætter folder eller laver kasse til dem, formidler for gæsterne, kommer med planter eller har frø med hjem fra Ribe eller donerer frø til haven, – DET HELE ER BARE SÅ VIGTIGT for, at vi kan formidle det stykke kulturhistorie, som så mange af Trelleborgs gæster har glæde af at få kendskab til.

Og glæden viser sig dobbelt. Det er en indsigt, som gæsterne sjældent på forhånd forventer sig. Overraskelsen over den nye indsigten i vikingernes planteverden er for mange en berigende aha-oplevelse, som perspektivere nutiden gennem fortiden.
Specielt gæster med en eller anden tilgang til planter får nye perspektiver til deres forforståelse; farmaceuter, landmænd, gartnere, grøntsagsdyrkere, frøsamlerne, haveentusiaster, urteelskere, naturhelbredere, misbrugskonsulenter, udlændinge der perspektivere til deres kulinariske vaner hjemme på landet eller danskere der husker bedsteforældre der gjorde noget lignende. Det er det vigtige arbejde vi laver – Vi generere en masse perspektivering, stimulere sanser og forestillingsevne og vi åbner endnu flere døre op til vikingernes verden. Og gaven til os til gengæld, er oplevelsen af gæsternes nysgerrigehed og forundring.

Tusinde tak til jer alle

Vibeke